Vés al contingut

Una història oculta del Graffiti a Barcelona

Una història que no ha estat explicada a cap lloc.

Graffiti Barcelona i pl universitat (1)
Boca de Metro de Pl. Universitat amb c/Pelai. Any 1991.

Aquest dies s’ha ajuntat que he recuperat algunes fotos de l’adolescència i que he trobat una noticia de TV3 de 1991 que parla sobre el graffiti d’aquell moment. L’època de quan el graffiti era la passió que ens movia. Al repor de TV3 es pot veure a una Angels Barceló molt joveneta explicat el moviment Hip Hop i el punt de trobada juvenil que hi havia a Plaça Universitat.

Tot plegat m’ha fet venir a la memòria bones estones però també una història que ens va sacsejar al grupet d’amics que anaven des de 9 Barris a Pl.Universitat tots els diumenges. La vam patir directament. Una història que no he vist mai explicada a cap lloc.

Una història del Graffiti a Barcelona no explicada

És curiós que hi ha un part de l’historia del moviment Hip Hop i la Plaça universitat que no s’ha explicat a cap lloc. És tracta de la redada policial a la boca de metro de c/Pelai del diumenge 13 d’octubre de 1991 a les 14.00h de la tarda on els antidisturbis de la Policia Nacional van fer detenir uns 13 adolescents “rapers” i els van acusar de ser part dels caps rapats neonazis que havien atac at el dia abans a diferents persones al centre de Barcelona.

Un cop molt dur per famílies i joves que no entenien res. Alguns familiars van denunciar la situació des del principi i altres aconsellats pels advocats van decidir no moure més el tema.  Un muntatge policial en el que es va detenir a alguns del joves que surten al reportatge de TV3. Alguns han continuat sent grafiters, i alguns de molt reconeguts.

Algun dia s’escriurà aquell capítol de la història del graffiti de Barcelona on un muntatge policial va aprofitar la repressió contra els caps rapats feixistes per ficar al mateix sac a adolescents que els hi agradava la música negra, portaven collarets amb la silueta del continent Africà i que inclòs alguns d’ells tenien melenes. Eren tot el contrari del que se’ls acusava. Plaça Universitat va deixar de ser el punt de trobada. Sembla ser que els joves graffiters molestàvem molt!!

Fotos extretes del reportatge

Reportatge de TV3 (digitalitzat per Zoak)

Alguns graffitis de aquella època recuperats. A 9 Barris.

Categories

9Barris, Joves

Etiquetes

,

9 pensaments sobre “Una història oculta del Graffiti a Barcelona Deixa un comentari

  1. Ieps, aquí en Mat!, antic “graffiter” de l’època i un dels detinguts. Sort que els temps han canviat! Aquella estada als calabossos de Via Laietana (primer) i Arc de Triomf (després) va ser tan increïble que sort que encara en quedem testimonis!

    M'agrada

  2. En esta época era muy divertido ver los titulares de prensa cuando se refería a escritores de Graffiti, “graffiters” y cosas por el estilo, unos escritos que se alejaban mucho de lo que realmente éramos; HomeBoys, B-Boys y escritores de graffiti. También muy remarcables los reportajes de “tribus urbanas”, donde se intentaba retratar a las diferentes bandas de Heavys, Skins, Roquers, Motoras, Hippies, Punks y HomeBoys, una completa chapuza. En sintonía con el árticulo que escribes, que se confunden con Skins y encima salió escrito en prensa. En fín, menos mal que ahora hay net y pueden informarse un poco mejor antes de escribir tonterías. Un saludo!

    M'agrada

  3. Sí, en teoría se nos confundió con skins, en la práctica fue un montaje de la policía para “demostrar” a la prensa (y por ende a la población) que “ya” habían detenido a los autores de los crímenes fascistas del día anterior. Sendy’s salió en un periódico en primer plano, esposado junto a ¿alc? y entrando en el furgón policial (cuando nos trasladaron tres días después a los juzgados) y la leyenda de la foto era algo así como “uno de los presuntos homicidas es trasladado a dependencias policiales”. E incluso creo que la palabra “presunto” no salía. Vergonzoso y aberrante, ¡suerte que los tiempos han cambiado!
    Aprovechando esta entrada en el blog, deberíamos recordar entre todos los que estuvimos allí los detalles del cautiverio: Sin apenas comida, sin poder ir al lavabo (algunos mearon en el pasillo a través de los barrotes), siempre tratados a gritos, junto a delincuentes comunes y con un jefe skin-head en una de las celdas en las que estábamos, con interrogatorios sin abogado preguntado (siempre a gritos) “¿ERES DEL BARÇA O DEL ESPAÑOL?” e idioteces así, etc… Algo surrealista, aberrante, increíble… pero real!

    M'agrada

  4. bueno mirando hacia atras me resultaba divertido que domingo si domingo no, nos parasen los nacionales nos quitasen el dni y nos dejaran ahi una hora minimo, o tuviera que salir a estampida del las escaleras del metro de uni porque venian los protesa. ei aqui “ras” de rz2

    M'agrada

  5. y de como un chaval con 16 años recien cumplidos colaga un fanzine hasta los sotanos de laietana y era encerrado desde el domingo mediodia hasta el miercoles tarde,,,, descubriendo que eso de hacer una llamada debia ser solo en las pelis,, a la vez que pensaba cuanta gente inocente habra encerrada y por cuanto tiempo?———–no llegue aber ese perodico ni esa foto ,,,, pero a mi si que me vieron por tv3 exposado junto a??(ni me acuerdo)….todo el puto barrio , acusado de homicidio ,,,,, tela,,,,

    M'agrada

  6. Aquí el “autor de la digitalización”, jejeje.
    Vaya por delante que me alegro un montón de la difusión del mismo, eso se nota que os ha molado. Era un tema pendiente, desde hace tiempo 😉
    Referente a lo de la dentención, sabía de ella del gran MAT!, pero detalles escabrosos que comentáis, uyssss…..qué jodido!!!.
    Lo que se dice en el artículo, y corrobora y apunta muy bien Fasim, la ignorancia y el poder de la mass-media. A día de hoy seguimos siendo borregos en este puto país, pero al menos con “Internet” y la difusión de noticias, ya no nos la cuelan.
    Un abrazote para todos.
    :: OLD IS COOL ::

    M'agrada

  7. Gràcies a tots per comentar i compartir.

    Al ajuntar-se el video digitalitzat de Zoak amb les fotos arxivades es van moure molt records. Va ser una moguda molt injusta que vareu patir per la cara i que els mitjans van utilitzar sense pietat. Per a mi es diu montatge policial i mediàtic. Es tracta de donar les notícies només utilitzant el comunicat de la policia, sense contrastar amb altres fonts. Als que manen ja els hi va bé. Una manera de desmontar aquella moguda d'”Uni” massa molesta. Altres per l’estil han passat a Barcelona. La diferència és que d’aquesta mai s’ha dit res. Massa joves ens va agafar. A vosaltres i als col·legues que estàvem al voltant. Va ser un trasbal al nostre carrer, les mares, els pares, quines cares recordo… són situacions que desborden a tothom….

    Per sort vam seguir expressant-nos a través del grafiti o d’altres llenguatges artístics o del que hem tingut a mà.

    Salut i una forta abraçada

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.