Vés al contingut

[Documental] El retratista. Desenterrant a Antoni Benaiges, el professor que va prometre el mar

retratista_A3_defEl projecte de documental El Retratista neix de l’exposició fotogràfica d’en Sergi Bernal Desenterrant el silenci: un mestre català a una fossa de Burgos, presentat a Barcelona l’any 2011.

És una història tràgica però única, recuperada a peu d’una fossa comuna, al límit de l’oblit, que parla d’un mestre assassinat i de la terrible repressió exercida contra el col.lectiu mestres de la República.  Una història de memòria que parla del drama de les fosses comunes, de la repressió dels mestres de la República, l’exili i les corrents de renovació pedagògica dels anys 30 i de les tècniques de la impremta a l’escola.

Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936.

Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l’escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d’aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d’arqueòlegs i forenses treballa per a l’exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja.

Més info:

Categories

Educació Social

Etiquetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: