La formació en circ: una eina per actuar, educar i socialitzar
Després d’ 1 any i mig ja disposem del contingut, conclusions i relatoria de les II Jornades de Formació de Circ, que es van celebrar els dies 20 i 21 de novembre de 2010 a l’IEA Oriol Martorell de Barcelona. Menys mal que som un sector que no necesita de papers escrits per posar-se mans a l’obra. Un gran pas és el Cicle Formatiu d’Animació en Circ que s’iniciarà al curs 13-14. No ens podem quedar aquí i hem d’assegurar el desenvolupament de la formació superior (formació professional, universitària,..) i també la formació inicial en infància i adolescència (educació formal i no formal) que serà la cantera que omplirà les formacions superiors.
A les Jornades i per tant a les conclusions s’han diferenciat tres grans àmbits d’actuació que són la societat, l’educació i la professió.
Pel que fa a l’actuació del circ envers la societat, cal destacar els valors positius que suposa la pràctica d’activitats circenses, on als evidents valors terapèutics d’aquesta pràctica s’hi pot afegir la capacitat de cohesió social, d’intervenció en àmbits de conflicte i d’inserció de col·lectius marginals que les activitats de circ tenen en l’àmbit formatiu.
Quant a l’àmbit educatiu, les tècniques circenses són un eina ideal per ensenyar als estudiants de primària i secundària alguns dels continguts del currículum escolar. A l’escola, el circ hi té cabuda en la matèria d’educació física, però també hi ha alguns aspectes d’altres matèries, com les matemàtiques o la física, que es poden ensenyar d’una forma didàctica, mitjançant determinades activitats de circ.
I en el darrer àmbit treballat, el de la professió, és on cal establir els ensenyaments homologats que aportin als professionals del circ el nivell de preparació adequat per desenvolupar el seu treball. Aquesta regulació dels ensenyaments pren una especial importància en el cas concret de la formació per a formadors.
Amb la publicació de les actes de les II Jornades de Formació de Circ es vol deixar constància dels acords a què s’ha arribat i de les propostes que s’haurien de treballar a partir d’aquell moment per tal que la formació en l’àmbit del circ disposi d’un marc regulador adequat dins del panorama educatiu català.
Per més informació:
Si vols descarregar les conclusions: L’estat actual de la formació de circ a Catalunya. Propostes de recorreguts formatius. Relatories de les II Jornades de Formació de Circ, celebrades a Barcelona els dies 20 i 21 de novembre de 2010. Informes CoNCA
Si vols descarregar el programa del que van ser les Jornades: Programa de les 2ones Jornades de Formació de Circ de Catalunya:
Si vols descarregar la presentació que vam realitzar sobre Formació de Formadors de Circ Social des de l’Ateneu Popular 9 Barris clica a la imatge.

Antonio Alcántara Alcántara
Categories