Vés al contingut

El rap, eina comunitària i reivindicativa pels joves del barri del Raval

Article que vaig fer per La Directa i publicat el 20/12/2013

Joves del Raval de Barcelona canten rap per denunciar la brutalitat policial, demanar llibertat pel barri i reivindicar els drets socials 

La vida quotidiana als carrers del Raval i la mort de Juan Andrés Benítez durant una detenció dels mossos d’esquadra el passat mes d’octubre han generat la primera cançó d’un col·lectiu de joves. Les seves lletres parlen de drets socials, de llibertat i d’abusos policials. La cançó es va presentar el 10 de desembre durant el Dia Mundial dels Drets Humans i s’emmarca en un projecte educatiu i comunitari per donar veu als joves. L’objectiu és adquirir competències i habilitats personals i socials a través de la música i l’anàlisi de temàtiques socials.

Amb el nom del col·lectiu “La Llama” canten el tema “Luchando Derechos” on diuen coses tan clares i contundents com: “el barrio pide libertad”, “serem més forts, tots, junts de la mà”, “los derechos son fuertes y nadie los derriba”, “estamos asustados tememos por nuestras vidas”; o “veo en las calles a través de los cristales que la policia nos trata como animales”

El projecte ha estat impulsat per l’Associació per a Joves TEB i RavalNet. Dues entitats amb un fort arrelament territorial i anys de trajectòria social i educativa al barri. Les seves principals línies d’intervenció són el treball comunitari i l’acció educativa amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i la defensa dels Drets Humans com a element transversal en totes les activitats.

La cançó de rap ha estat realitzada al taller de rimes que s’emmarca al projecte Maketes, que funciona des de fa molts anys. I compte amb un equip d’educadors amb formació musical i pedagògica. En Pol Bassols Ros, un dels educadors del projecte, ens explica que tot va néixer abans de l’estiu quan un grup de joves i un grup d’àvies es van ajuntar per fer una cançó per la Festa Major del barri. Es va dir: Festa+Raval=Festival.

Una proposta comunitària per treballar la participació i l’apoderament juvenil

La idea del projecte és treballar temàtiques socials. Que els joves puguin analitzar la seva realitat, prenguin consciència de la seva situació i que de manera col·lectiva, i des de valors com la solidaritat, la cooperació o el suport mutu facin per transformar-la.

“Joves com aquests viuen de prop les problemàtiques existents al barri com ara la manca d’espais, el racisme i la xenofòbia o la brutalitat policial. Alguns d’ells van presenciar els fets al carrer Aurora, altres han esta multats per jugar a pilota a les places o els han requisat l’skate acusant-los d’haver-ho robat”, explica l’educador. “Vam utilitzar articles de la Directa, del 15M-TV o d’altres mitjans per fer la foto del que estan vivint. A partir d’aquí els vam acompanyar educativa i musicalment per construir la cançó i el vídeo”, explica. Per exemple, “el fet de ser un Col·lectiu va ser una idea d’ells, que vol reflectir el caràcter obert i participatiu d’aquest espai.” El col·lectiu està a disposició de tots els joves del barri que tinguin ganes de participar-hi.

Aquesta ha estat la primera cançó com a col·lectiu de joves però en el futur tenen previst continuar fent cançons de temàtiques socials i també col·laborar amb les àvies del barri per realitzar un projecte sobre poesia social. Volen ajuntar la poesia i el rap. Si tot va com tenen previst podrem escoltar-los i gaudir d’aquest procés comunitari, artístic i transformador el 23 d’abril del 2014. Guardin la data.
RAP RAVAL

Categories

Cultura, Joves

Etiquetes

,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: