Vés al contingut

La importància de Quaderns d’Animació: l’Animació Sociocultural no és neutra

Entre amigues i col·laboradors van celebrar el desè aniversari de la revista Quaderns d’Animació i Educació Social a l’Institut Ribot i Serra, de Sabadell. L’Animació Sociocultural creix, es visualitza i ho gaudim. Una tarda ben complerta amb tertúlia, batucada, berenar, projectes d’animació turística, espelmes i regals! Tot un aniversari.

A continuació pots llegir algunes de les idees que es van dir a les xarxes socials i a continuació comparteixo les idees que vaig explicar a la tertúlia

Algunes idees a les xarxes socials: #10anysDeQuaderns

 • Anabel Fdez, les idees recollides, escrites queden per a la prosperitat
 • Les grans revolucions en el món s’ han produït quan s’ han posat a escriure les idees, Xavier Úcar
 • Antonio Alcántara #10anysdequaderns és un punt de trobada per l’ASC, pràctiques de la nostra realitat => l’ASC no és neutra.
 • Eli Medina, discussió, reflexió, documentació tècnica, … fem xarxa
 • Jordi Sora, per què escriure? És important parar per pensar i reflexionar
 • Pilar Figueras dóna importància al fet de la diversitat de col.laboradors a #10anysdequaderns Experts són també els que trepitgen el carrer
 • José Luis González ¿para cuándo el nuevo reto, el àmbito turístico en la revista?
 • Pilar Cobo ressalta l’actitud facilitadora del Mario Vilché
 • Mario Vilché es #10anysdequaderns, actualment nou format, segell de qualitat latindex, canal youtube, facebook, twiter, codi QR, .

 Les meves idees i aportacions a la tertúlia

El significat de la revista

10è aniverari QuadernsPer a mi la revista significa una visió global de l’Animació Sociocultural (a parti d’ara ASC). Un punt de trobada, experiències, i professionals. Una porta oberta a que la gent escrigui i comparteixi coses. Per a mi es veure que s’està coent al diferents llocs i poder fer arribar que és el que estem vivint en el quotidià. Els projectes que fem, el que vivim des de la sociocultura i la transformació social.

Visc i treballo a on s’ajunta Nou Barris amb Montcada. La situació que vivim allí és molt dura i s’estan donant experiències d’autoorganiztació social ben potents. Fa poc en un article a la revista AVENÇ el periodista Marc Andreu definia el veïnat d’aquesta zona com els “indis de la zona nord”. Doncs això la revista em permet parlar d’aquest realitat.

La importància de la revista per a l’Animació Sociocultural

És important per l’ASC perquè obre un espai de visualització al mon de les xarxes socials. Un lloc on hi ha llum al voltat d’aquesta pràctica. Una altra publicació d referència és #InèditViable. Realitats, projectes, recursos que han de trobar-se.

Molta gent està atenta al que esta passant al voltant de l’ASC. La Jornada que va fer la Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya Casc_Cat a l’Ateneu Popular 9Barris, va ajudar a posar l’ASC en el quotidià. Un focus sobre la seva pràctica en el que s’emmirallen molt professionals, projectes i entitats. Un nou moment social i econòmic on l’ASC s’ha d’adaptar.

L’Animació Sociocultural no és neutra

I hem de visualitzar el treball que van fer a l’Ins de Vallbera de Salt amb la jornada de l’any passat on es deia que l’ASC no és neutra. Hem de tenir present que l’Asc treballa per a la transformació social i ho fa des de valors com la cooperació, solidaritat, esforç,.. aquest ha de ser el nostre sistema de caminar i la nostra manera de fer.

En Xavi Artal deia a la jornada de la Casc_Cat que aquest són valors que son contraposats a les retallades socials que estem patint. Una estratègia del poder econòmic i un poder polític “titella” que te com a fi crear un nou paradigma social cultural i econòmic basat en habitants submisos, treballadors i treballadores sense drets laborals, i la degeneració de la democràcia amb espais de decisió merament formals i controlats.

Tot i això, ens hem d’il·lusionar. Hem de posar esforços per què l’esser humàtorni al centre de les nostres vides, de l’economia,L’Animació Sociocultural i els que treballem en ella estem patint la mateixa situació que la resta de societat. L’estem patint des de la cultura, des de l’educació, habitatge i des del tema laboral i és a través de d’aquesta idea de que l’ASC no és neutra i que està connectada amb tota la resta de la societat que podrem donar resposta als reptes que tenim.

La revista d’aquí a uns anys

En aquest mapa que he definit és important disposar de publicacions de referència, que ens permeti articular aquesta realitat. Així és com m’imagino la revista d’aquí a uns anys. Un lloc de trobada, un lloc on escriuen els acadèmics o escrivim els professionals i amants de l’ASC tal com en diu el Mario Viché a l’última editorial de la revista “des del treball col·laboratiu i la creació de sinergies per una acció solidaria i transformadora.” Quaderns d’Animació Ens ajudar a situar l’ASC davant de la realitat que estem vivint per a transformar-la.

Agraïments i invitació

Agrair-li a en Mario la seva manera de treballar, aquest sentit col·laboratiu i transformador i l’obertura i tracte horitzontal amb la gent que escriu. Fa cinc anys vaig enviar el primer article explicant els meves vivències i el camí ha estat ben guapo. La meva experiència és molt bona així que us animo a enviar els vostres articles i pensar en com poder col·laborar amb Quaderns d’Animació.

 

2 pensaments sobre “La importància de Quaderns d’Animació: l’Animació Sociocultural no és neutra Deixa un comentari

 1. Olé Antonio! Clar, concís, concret. Un bon resum per a una bon aniversari. Gràcies companys i alumnes del Ribot i Serra per preparar aquesta festa. Gràcies Mario per ser un facilitador. Gràcies col.laboradors per compartir aquesta tarda de dilluns. Un plaer.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: