Vés al contingut

Arrenquen de l’oblit la història de les cooperatives obreres de la Barceloneta

barceloneta autogestionada
Grup de dones en un taller de la Barceloneta

Més enllà de fer un exercici de memòria històrica, se’ns presenta una memòria del futur: la pràctica de la cooperació ens brinda una eina poderosa per afrontar un present de vides retallades i per construir un futur compartit. De la mà de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia es recupera la Memòria Cooperativa del barri de la Barceloneta de la ciutat de Barcelona. Un projecte impulsat per en el marc del grup de cultura del Pla de Barris de la Barceloneta, i vinculat a La Casa de la Barceloneta 1761.

Tot i la importància que les cooperatives obreres de consum van arribar a tenir en la vida social del barri de la Barceloneta des de les darreries del segle XIX, avui ben pocs saben que l’emblemàtic edifici de la biblioteca La Fraternitat i que l’immoble abandonat d’El Segle XX foren aixecats gràcies a l’esforç mancomunat de generacions de veïns i veïnes, o que al passeig hi havia el Centre Cooperatiu de Pescadors i La Modèstia, entre d’altres.

Menys se sap encara que les cooperatives van suposar una experiència d’autogestió col•lectiva de les necessitats comunes. Aquestes societats proletàries van ser espais de trobada i de lleure, i motors culturals entusiastes, que promogueren la música, el teatre, la literatura, l’ensenyament i l’excursionisme, sense oblidar-nos de la seva estreta vinculació amb els Cors, així com dels vincles amb la miríada de casinos, ateneus, sindicats i altres entitats obreres que poblaven el barri durant les primeres dècades del segle XX.

En certa manera, el cooperativisme fou una aposta que aspirava a deixar enrere el capitalisme. Aquesta dimensió emancipatòria, així com el funcionament democràtic i autònom de les cooperatives, foren del tot suprimits sota la dictadura franquista, que les enquadrà en el Sindicato Vertical.

Avui en dia ens trobem davant d’un esclat incipient de cooperatives de tota mena (consum, producció, treball associat, habitatge, energia, crèdit…), i fins i tot s’estan tirant endavant projectes de barris cooperatius. A la Barceloneta, de moment, tenen el grup de consum La Sardineta i alguna petita cooperativa de treball; i , també, l’edifici de la Cooperativa Obrera Popular El Segle XX, que espera a ser recuperat com a patrimoni col•lectiu del barri. I això només acaba de començar…

Per a més info: http://memoriacooperativa.labarcelonetarebel.org/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: