Vés al contingut

“Patina i lluita!”: El crit dels joves skaters de #9Barris

El jovent del districte barceloní de Nou Barris organitza una inauguració popular per celebrar el final de les reivindicades obres de les pistes de ‘skate’ de la Via Favència i per visualitzar el seu model de gestió comunitàri. Article publicat a la Directa.

patina_i_lluita (2)
Nawel, una de les noies que practica skate a NouBarri, a puntper patinar. Soraya Colmenero

“Patina i lluita” ha estat el crit que han utilitzat les joves skaters del districte barceloní de Nou Barris per reivindicar la remodelació de les pistes de la Via Favència i és el que continuen utilitzant per gestionar-les i dinamitzar-les. El dissabte 25 d’abril, han celebrat el final de les obres de remodelació de les pistes amb una inauguració popular, en què hi havia gent de totes les edats i de les diferents entitats veïnals que els han donat suport en aquest llarg procés reivindicatiu. No hi ha assistit cap representant del consistori.

Les pistes estan en ple rendiment i són utilitzades pel jovent del barri, de la ciutat i, des de fa uns dies, de diferents llocs del món. “Però avui és un dia especial, sense gaires protocols i molta engorilada, explica una de les dones implicades en aquesta celebració. Es diu Íngrid Pujol i forma part del Kasal Jove de Roquetes. “És una festa per a tots els públics, feta des de la base”, explica Pujol. Des de les dotze del migdia, hi ha hagut una jam session de skate per a tots els nivells i diferents proves a totes les seccions del nou skatepark. A partir de les set del vespre, concert. Una imatge espectacular de grups tocant i skaters patinant alhora. Per a Nawel Bennadjem, una jove del col·lectiu skater local de catorze anys i crescuda al barri, venir a les pistes remodelades és una manera d’oblidar-se dels problemes i fer barri. “Ara som un grup d’algunes noies que venim a patinar i ens coordinem amb el Kasal per organitzar tota aquesta moguda”, explica.

patina_i_lluita (1)
Dissabte es va inaugurar el nou ‘skatepark’, amb música en directe mentre es patinava / Victor Serri

Una llarga lluita veïnal

Les pistes esportives de la Via Favència es van construir l’any 1992, coincidint amb la cobertura de la ronda de Dalt al seu pas per Canyelles, la Guineueta i Verdum. Des de llavors, el manteniment de l’espai per part del consistori ha estat quasi imperceptible. En conseqüència, hi ha una part de l’espai que no s’ha pogut utilitzar des dels inicis. Per poder gaudir-ne, el Col·lectiu de Skaters i el Kasal Jove de Roquetes han denunciat aquesta situació i, al mateix temps, s’han responsabilitzat del manteniment i han procurat millorar l’espai amb la construcció de diferents mòduls, motiu pel qual l’Ajuntament els ha multat en alguna ocasió. “Ni les arreglaven ni ens deixaven fer-ho a nosaltres”, diu Carlos Pérez, un altre dels joves veïns promotors del projecte. Però aquesta situació continua i, fa uns dies, van multar un dels joves de col·lectiu skater per patinar a les pistes a les dotze de la nit. “És un sense sentit. L’hem recorregut i esperem solucionar-ho”, diu Pérez”.

Enmig del furor dels X-Games de Barcelona i amb una campanya impulsada pel jovent skater per denunciar la situació que estava patint, l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a fer tres pistes de skate a la ciutat. Ampliar la de la Mar Bella, reformar completament la de la Via Favència i fer-ne una altra, nova, a les Corts. La primera es va inaugurar amb magnificència el mes de març de 2014 i la segona, el mes d’abril del mateix any. La de Nou Baris s’ha fet esperar un any més. “Primer, la de la zona turística; la segona, la de la zona alta, i la tercera, la del barri obrer i que protesta”, diu Mario Sebastian, un dels skaters més veterans de la zona.

patina_i_lluita (3)
El col·lectiu ‘skater’ ha aconseguit un procés de participació a tres bandes per a l’elaboració dels plànols del nou ‘skatepark’ / Soraya Colmenero

Joves en l’elaboració dels plànols

En aquest marc, el col·lectiu skater ha aconseguit un procés de participació a tres bandes, juntament amb els arquitectes i l’Institut Barcelona Esports, per a l’elaboració dels plànols del nou skatepark. El consistori considera que han tingut en compte les seves demandes i que el nou espai “reuneix tots els requisits dels aficionats al patinatge i, al mateix temps, compleix la normativa”.

Encara ara, però, el Kasal de Joves de Roquetes i el Col·lectiu de Skaters fan un seguiment exhaustiu de l’execució dels plànols previstos. “Per les presses de fer una inauguració de cara a les eleccions, les coses s’han fet malament; el terra d’un bowl està saltant i l’hauran de tornar a fer”, explica Ramiro Bravo, veí de la zona molt implicat en el procés. Continuarem lluitant per mantenir unes pistes dignes”, conclou Ramiro.

One thought on ““Patina i lluita!”: El crit dels joves skaters de #9Barris Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: