Freak show i circ social. Una mirada al circ des de l’Educació Social

Des dels seus inicis, l’Educació Social s’aproxima i relaciona amb l’alteritat des de dues posicions antagòniques: el rebuig/menyspreu i l’acollida/obertura. Agafant aquest punt de partida, la sociologa i educadora social Tanit Baldiz escull dues tipologies de circ que exemplificarien i serien el prototip de les dues possibles mirades a la diferència.
Per una banda l’anomenat freak show, aquell espectacle ambulant de carrer que apareix al segle XVII a Anglaterra i s’estén fins al s.XXl ue mostrava tota una sèrie de persones amb capacitats o característiques físiques inusuals i grotesques . Amb quina finalitat? La d’encasellar-los dins la categoria d’estrany, diferent, anormal estrany, diferent, anormalestrany, diferent, anormal perquè el públic s’autoafirmés dins la normalitat al veure’s interpel·lat per aquells cossos tant diferents al seu. Aquesta situació va donar origen del concepte de freak per a referir referir-se a algú o alguna cosa anòmala, estranya, marginal. El fet de veure a l’altre des d’aquestes categories que l’estigmatitzen, el rebutgen rebutgen , comporta que acabi sent considerat i tractat més com un objecte que com el subjecte que és.
Per altra banda el circ social, metodologia de treball recent que busca l’empoderament de les persones i la seva participació a la comunitat a través de l’ensenyament-aprenentatge de tècniques circenses. Anàlisi de les possibilitats de l’expressió corporal i artística com a eina integradora. Relectura de la pràctica emprant conceptes de l’Educació Social.
Aquí pots llegir el treball: “Freak show i circ social. Una mirada al circ des de l’Educació Social”
Categories