Vés al contingut

Educadors Socials denuncien la falta de 116 professionals als Serveis Socials de Barcelona

El col·lectiu d’Educadores i Educadors Socials del Serveis Social de la ciutat de Barcelona ha denunciat la burocratització del seu treball, que col·lapsa el seu temps en detriment de l’atenció a famílies en risc, i la manca de 116 efectius, com a mínim, per fer front a l’augment de les necessitats socials.

Destaquen districtes com el de l’Eixample on falten 26 professionals, Sant Martí on falten 18, o districtes molt afectats per la crisi com Nou Barris on falten 7 educadors socials.

El col•lectiu explica que la Llei de Serveis Socials de l’2007 preveu dos educadors per cada 15.000 Habitants. Segon les xifres oficials que els ha facilitat l’Ajuntament, referents al darrer trimestre del 2015, és comptabilitzaven 90 educadors repartits pels centres de Serveis Socials de la ciutat. Segons els professionals, amb les dades de població oficials, correspondrien uns 206 educadors/es. La diferència són a els 116 efectius que falten.SITUACIO-ACTUAL-DELS-CSS-DE-BCN-2016-I-PROPOSTES-DEFINITIUA més afegeixen que “s’ha volgut disfressar aquesta vergonya comptabilitzant a els Companys educadors/es del programa A Partir del Carrer (APC)“. Aquests són professionals que realitzen un encàrrec diferenciat del conjunt de tasques dels i les educadores socials d’Atenció Primària. I també “en condicions desiguals i precàries per causa de la seva externalització“, afegeixen.

Al Manifest per una atenció socioeducativa de qualitat en els serveis socials de Barcelona -que compta amb el suport dels sindicats CCOO, UGT i CGT- els professionals dels centres de serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona denuncien “les greus dificultats actuals” per poder realitzar el seu treball “amb una atenció de qualitat“.

Per altra costat l’Assemblea de Treballadores i Treballadors EAIA (Equips d’Atenció Infància i Adolescència) denuncien a altra manifest – també amb el suport dels tres sindicats – que a els equips estan desbordats i això implica una desatenció greu a l’infància. Alhora informen de determinades situacions que, segons els professionals, impliquen una negligència per part de l’Ajuntament.

Informen de determinades situacions que, segons els professionals, impliquen una negligència per part de l’Ajuntament.

Expliquen que hi ha ràtios molt per sobre dels 40 casos màxims que marca la cartera de Serveis Socials. “En uns quants equips els professionals referents superen a els 50 casos” afirmen. No és cobreixen les baixes mèdiques ni les baixes en comissió de serveis. “Hi ha equips amb sense cobrir des de fa mesos tot i que són generades per canvis de departament” expliquen. Alhora denuncien que aquesta situació provoca que només es pugui intervenir als casos en situació d’urgència. Fet que implica treballar amb un nivell d’estrès considerable que està provocant l’augment de baixes per estrès i ansietat.

Serveis desbordats

Els educadors socials critiquen: “des de fa anys, ens estem convertint en gestors, desbordats per l’elevat nombre de casos que impedeix una intervenció socioeducativa real, així com per l’encàrrec creixent de realització d’informes socials, tramitació d’ajuts econòmics, atenció a les situacions d’emergència social i torns de valoració“, entre altres temes.

El 2015, els educadors van rebre 3.023 peticions d’informació per part de la Guàrdia Urbana, la Fiscalia i la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA), quan l’any 2012 van ser 1.125 peticions.

A aquesta situació, se suma, segons els educadors, la “saturació” de la majoria dels serveis d’atenció a la infància i adolescència, com escoles i instituts, centres de salut mental infantil i juvenil o equips d’atenció a la infància i adolescència, o bé a la manca d’aquests. “Podríem parlar així del desbordament general d’un sistema d’atenció a la infància i adolescència que sembla més preocupat de protegir-se a si mateix que en protegir els nens i adolescents més vulnerables“, s’argumenta en el manifest.

Les propostes de millora

Davant d’aquesta situació, els educadors reclamen cobrir les places necessàries, un estudi de l’impacte de l’aplicació de la Llei d’Infància en els centres de serveis socials, establir ràtios d’educadors socials per cobrir el desplegament de la Llei d’Infància de l’any 2010 i clarificar l’encàrrec i les funcions dels educadors dins dels equips interdisciplinaris.

També demanen que s’estableixin acords o es revisin els existents amb la Fiscalia que fa a la petició d’informes socials en els casos de menors en possible situació de risc, i que es doti a la Fiscalia de Menors de perits socials per valorar les situacions més urgents , així com obrir i ampliar places de centres oberts i equipaments juvenils a cada barri, especialment en aquells en què es viuen més dificultats.

La resposta de l’ajuntament

Fonts municipals responien a la periodista Clara Blanchar d’El Pais, que escoltar treballadors i usuaris és just l’objectiu Pla Impulsem, un procés participatiu que va arrencar al gener i persegueix enfortir el treball social i comunitari i evitar que els treballadors hagin de dedicar una part del el seu temps a la burocràcia de les ajudes. Les mateixes fonts asseguren que els 41 professionals que el consistori s’ha compromès a incorporar el faran després de l’estiu i que el nou contracte programa amb la Generalitat preveu incrementar els professionals dels EAIA. Finalment, recorden que el govern és partidari d’implantar una renda garantida i evitar tramitar diversos ajuts per família.

ELS TRES DOCUMENTS

Els tres documents a què fa referència aquest article compta amb el suport dels sindicats CGT, CCOO i UGT

2 pensaments sobre “Educadors Socials denuncien la falta de 116 professionals als Serveis Socials de Barcelona Deixa un comentari

  1. Els equips d’Atenció a la Infància estan formats per un psicòleg, un Pedagog, un treballador social i un educador social. Entenc que si tenim un problema de sobrecàrrega de feina afectarà cada un dels professionals i no només els educadors socials, és a dir, a l’equip en si. El manifest parla de la manca d’una borsa de treball especialitzada. L’Ajuntament de Barcelona compta des de fa un any amb una borsa especialitzada de psicòlegs i pedagogs preparats per treballar als EAIA (després de passar una fase d’oposició) i en cap article es parla d’aquests professionals que estan esperant formar part d’aquests equips. Un cop més, han estat els educadors socials els promotors en reivindicar i denunciar la situació dels serveis socials, un col·lectiu envejable per la seva organització i compromís professional.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: