[Documental] MACBA: La dreta, l’esquerra i els rics

El 1985 la Generalitat de Catalunya endega el Pacte Cultural, pel qual els polítics establiren que la cultura havia de ser el pont d’entesa entre esquerres i dretes. La cultura era destinada a administrar el discurs de la nova democràcia. Uns volien el relat del país; els altres, el relat de la capital. La dreta somiava amb el mite de la societat civil; l’esquerra amb el mite del ciutadà. I totes dues van veure la burgesia com el símbol dels seus anhels, i de pas, la forma de superar els seus antagonismes.
Els interessos privats es van confondre amb els públics, segrestant el debat sobre allò comú.
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona neix oficialment el 1987 com a reflex d’aquella dinàmica. Els interessos privats es van confondre amb els públics, segrestant el debat sobre allò comú. La sèrie d’entrevistes que presenta aquest documental vol copçar aquell procés, i donar claus d’interpretació sobre les actuals polítiques culturals.
Amb Oriol Bohigas, Manuel Borja-Villel, Xavier Bru de Sala, María Corral, Josep Miquel Garcia, Daniel Giralt-Miracle, Joan Guitart, Bartomeu Marí, Miquel Molins, José Montilla, Jordi Pujol, Josep Ramoneda, Joan Rigol, Leopoldo Rodés, Gemma Sendra, Pep Subirós.
Aquest documental és el primer de la sèrie SubHistòries dedicada a explorar les relacions entre l’art i el poder a Catalunya.
I vull dir-te que el vaig descobrir de la mà d’en Xavier Urbano, en un post de facebook on deia “Sóc tant fan d’aquest documental. Jo un cop a l’any el veig. I penso que s’hauria de veure a tots els màsters, postgraus i cursos al voltant de temes culturals. Imprescindible“.
Estic totalment d’acord.
Categories