Vés al contingut

L’acció comunitària inclusiva, cap a la transformació dels serveis socials

Fent una formació per a la DGACC vaig conèixer a l’Ivan Molins, i em va parlar de tot aquest procés que estava vivint com a referent tècnic en relació a l’acció comunitària i els serveis socials. Em va semblar molt interessant. Vull dir que em va semblar interessant el procés i l’Ivan.

Un moment d’inflexió on es va mostrar gran part de la feina feta va ser en la jornada realitzada el dimarts, 19 de juny de 2018 de 9 a 14 h a la Casa del Mar de Barcelona.  L’objectiu de la jornada era abordar el paper que l’acció comunitària pot tenir en la lluita contra l’exclusió social i en la generació de benestar, en el marc del futur Pla Estratègic dels Serveis Socials. En particular, la jornada ha volgut posar en valor el treball comunitari com a motor de canvi dels serveis socials bàsics, i (re)obrir i (re)emprendre el debat sobre com podem incorporar la mirada comunitària en la intervenció social que es fa des dels serveis socials. Els participants van aportar diferents visions i perspectives respecte a aquest tema, vam debatre amb experts en la matèria i professionals implicats al territori, contrastant idees i compartint experiències d’acció comunitària als serveis socials.

En aquesta jornada vam comptar amb l’assistència de més de 200 persones provinents d’àrees bàsiques de serveis socials i d’atenció de les persones (40%), professionals de l’acció comunitària i de les oficies d’inclusió social (20%), personal tècnic del DTASF (20%) i membres de centres de recerca, universitats i altres agents (20%).

El Director General d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, va inaugurar l’acte, i va expressar la voluntat que l’acció comunitària deixi de ser considerada només una metodologia d’intervenció (potent, de gran valor, amb mancances també) per esdevenir el nou marc de la intervenció en l’atenció de les persones.

La primera part de la jornada va comptar amb la intervenció del Secretari General d’Afers Socials i Famílies, Cesc Iglesies, que va presentar l’agenda del Pla Estratègic de Serveis Socials, uns Serveis Socials per a tothom, de caire preventiu i amb enfocament comunitari. Un nou model d’atenció primària dels serveis socials, on s’incorpori la mirada comunitària, i on els equips tècnics d’acció comunitària inclusiva siguin un element catalitzador d’aquest canvi, enfortint els equips bàsics dels serveis socials i alhora fent una tasca de teixir ponts i aliances amb la resta de polítiques públiques, com ara l’habitatge, la salut, l’ensenyament o  l’ocupació, en la cerca de sinergies i enfocaments compartits. A continuació, el sr. Fernando Fantova, consultor social, va fer una conferència sobre la dimensió comunitària dels serveis socials, en el marc de la Interacció, concepte que proposa com a objecte propi dels serveis socials, i que aporta una visió relacional significativa del que ha de ser el paper dels serveis socials.

La segona part de la jornada va comptar amb una taula rodona sobre el treball comunitari a serveis socials, on van participar el col·legi oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Educadores i Educadors de Catalunya, i el Col·lectiu de professionals del Treball Comunitari de Calalunya. En aquesta taula han reflexionat sobre les raons de la recuperació de la dimensió comunitària en l’encàrrec dels serveis socials i dels reptes, oportunitats i riscos que aquesta aposta significa, fent especial incís en les eines i els recursos necessaris.

La sessió matinal es va tancar amb la presentació de dos experiències significatives de treball comunitari a serveis socials, als ajuntaments del Prat de Llobregat i de Castell- Platja d’Aro.

La notícia original la pots llegir aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: