L’Economia Solidària i l’Educació Social. Un tàndem possible?
El cap de setmana del 26 i 27 d’octubre del 2012 és realitzarà la 1a Fira d’Economia Solidària de Catalunya al recinte de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona.

Un espai que vol visualitzar que una altra economia no sols és possible, sinó que ja existeix. Entre altres noms, la coneixem com a economia social i solidària. No constitueix l’economia dominant ni majoritària al món, però tampoc és insignificant, ni qualitativament ni quantitativament.
L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc. Són realitats que estan presents arreu.
I com en situem des de l’Educació Social davant d’aquesta realitat que es converteix en eina de desenvolupament personal, col·lectiu i social?
Al mirar els participants no he trobat cap col·lectiu propi de l’educació social. Sí alguns properes al treball comunitari, a la gestió cultural, però no propi de l’E.S.
Segurament és un camp a explorar i al que podem aportar i rebre molt ja que comparteix la base de valors sobre els que intentem treballar i alhora dona alternatives clares a l’explotació de les persones i a la situació de redistribució de la riquesa cap els més rics i de socialització de la misèria cap els més pobres. Això que li diuen crisis.
Si des de l’Educació Social pretenem donar eines a les persones i alhora construir una societat basada en la cooperació, la solidaritat, i el suport mutu l’economia social i solidaria es converteix en un espai de treball a compartir. Un espai que facilitarà i millorarà la nostra tasca professional. Facilitarà perquè és un lloc ple de recursos i millorarà perquè ens permetrà construir en valors de justícia social.
Aquí pots descarregar el diari de les Jornades
Per més informació: http://www.firaesc.org/
Categories
Hola!
estoy realizando un estudio sobre economía social e iniciativas de inserción laboral. Para introducir el trabajo, me interesa el vínculo que pueda tener la educación social con la economía social. ¿Por qué acercarnos, como educadores, a las inciativas de economía social? He visto que has lanzado algunas ideas en este post. ¿Tienes alguna referencia más o algo escrito sobre esta relación entre ambos campos? ¿Algún autor que lo haga? Estaría muy agradecido de recibir cualquier información 🙂
Un saludo y enhorabuena por recordarnos la función transformadora de la educación 🙂
Julio
M'agradaLiked by 1 person
Hola Julio
Interesante estudio haces. Creo que lo ideal es que contactes con dos espacios. Uno es la Xarxa d’Economia Social i Solidaria de Catalunya y otro es el Colegio de Edcuadores Sociales de Catalunya. El primero es el referente y te dirá lo que hay en relación a la educación social o la inserción. Y el segundo te dirá como lo trabajan. Creo que desdel el CEESC se han puesto a ello.
Una vez tengas el trabajo hecho y si quieres, compártelo, Son informaciones muy interesante y hay poca cosa escita.
Un saludo
M'agradaM'agrada
Muchas gracias por la orientación. Será un placer compartir cualquier resultado. Un saludo,
M'agradaM'agrada