Vés al contingut

Educació Popular per a la Revolució

Aquest suggeridor títol ha estat el tema de l’Escola de Participació i el TransFORMA 2013 de l’Associació de Casals de joves de Catalunya que s’ha realitzat al Casal de Joves de la Guineueta al districte barceloní de 9 Barris.

L’Escola de participació està destinada a la gent que fa menys temps que ha aterrat als Casals, és un espai formatiu per qüestionar què entenem per participació i com la treballem des de la nostra entitat. I el TransFORMA “Educació Popular per fer la revolució!” és un espai de reflexió i debat on cada any hi escollen un tema per “filosofar”. Conjuntament amb el Jose Luis González (professor d’ASc i autor del blog Inèdit Viable) i el Vicenç Molina (Fundació Francesc Ferrer i Guardia) vam reflexionar sobre el concepte d’ Educació Popular. Vam repassar els significats i rellevàncies que ha tingut en diferents moments històrics i punts del planeta. A continuació, vam compartir diferents experiències que en el seu dia a dia tenen present l’Educació Popular, i vam posar en comú els nostres punts de vista sobre la vigència i futur del concepte. Entre elles van participar el Xavier Cabrera de l’Ateneu Abril de Barberà del Vallès, en Xavier Artal i Antonio Alcántara l’Escola de Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris, el Ruben Toro i la resta de membres de la companyia de teatre social i del oprimit La Xixa, el Projecte de Suport a les comunitats de veïns/es de l’Ajuntament de Barcelona i l’associació de mestres Rosa Sensat.

Idees que van aparèixer sobre l’Educació Popular

Algunes d’elles van ser:

  • L’Educació sempre és emancipadora
  • L’Educació és un fet polític
  • s’han de generar i construir alternatives alhora que se li dona la volta a les institucions existents
  • L’Educació Popular s’adapta al context i que per tant és Animació Sociocultural
  • La Cultura la tenim totes
  • El coneixement es construeix de manera col·lectiva
  • A partir d’una eina pràctica, útil i significativa
  • Amb una metodologia activa
  • Amb tècniques participatives
  • A un entorn simpàtic i agradable

La renovació del moviment per l’Educació Popular a Catalunya

Des de fa uns mesos s’està gestant un moviment de renovació de l’Educació Popular a Catalunya. Per un costat l’educació formal representada per l’Associació de Mestres de Rosa Sensat i per l’altra l’educació no formal representada pel Moviment Laic i Progressista de Catalunya. Conjuntament han creat un manifest i han realitzant trobades de manera periòdica per caminar, tal com diuen al seu manifest, cap  l’emancipació de tota persona, on la llibertat, és una vida bona i bella, sense traves materials, ni dogmatismes. El nostre camí és el de l’educació popular, a l’escola i al carrer, al llarg de tota la vida, amb tots els colors de la llum.

transforma13-01-01

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: