Vés al contingut

Sobre Can Vies: Comunicat de Bidó de Nou Barris- entitat gestora de l’Ateneu Popular 9Barris-

canvies-17790Publicat al blog de Ateneu9B el 28/5/2014

Des de l’Associació Bidó de Nou Barris- entitat gestora de l’Ateneu Popular 9Barris- volem manifestar el nostre rebuig total al desallotjament i enderroc del Centre Social Can Vies al barri de Sants.

Can Vies ha estat un centre social de referència, creat pels joves del barri fa més de disset anys. Un equipament que ha permès créixer al jovent de forma implicada amb la seva comunitat per transforma-la i per construir una societat més justa a través de valors com la cooperació, la solidaritat, el suport mutu, el diàleg i el respecte.

Casos anteriors ens mostren com aquests desallotjaments responen a interessos particulars i no al benefici de la comunitat. El desallotjament de l’Hamsa l’any 2004 a Sants va permetre la construcció d’un supermercat; el desallotjament del Palomar a Sant Andreu al 2002 va permetre la construcció d’una promoció de pisos, i el desallotjament de Can Vies 2014 haurà de ser una zona verda de pas.

Pensem que l’Ajuntament de Barcelona no ha tingut cap intenció sincera de diàleg i no ha estat capaç de veure la força cultural d’un espai autogestionat pel veïnat més jove de Sants. O bé ens equivoquem i el que ha fet el consistori ha estat fer-se seva i aplicar la llei de 33/2010, d’1 d’octubre, de Polítiques de Joventut de la Generalitat de Catalunya que diu “L’Administració de la Generalitat ha d’estar atenta a les noves formes de participació juvenil que puguin aparèixer, per valorar si és convenient o no fomentar-les.” Queda ben clar, la participació social i cultural en projectes autogestionats no els interessa fomentar-la.

L’alcalde i el seu equip de govern no tenen l’exclusivitat de la gestió d’allò públic. Els ciutadans volem decidir sobre tot el que ens afecta. L’administració té l’obligació de facilitar i respectar espais on el veïnat es pugui auto-organitzar,  trobar-se i exercir la crítica constructiva, des de l’autonomia, el consens i la defensa de lo  col·lectiu. Sense cap necessitat de tutela.  Públic significa de la comunitat, no de l’administració.

Ens trobem davant d’un problema de ciutat que necessitat una solució al mateix nivell. L’Ajuntament de Barcelona dificulta que la gestió del que afecta al veïns es faci directament des del barri. La fórmula de Gestió Cívica de la que parla l’alcalde s’aplica segons el interès polític del regidor de torn: en el cas de la Plataforma d’Entitats de l’Harmonia així ho ha demostrat, les entitats veïnals han volgut gestionar el Casal de Barri de Sant Andreu, han fet tot el procés marcat per l’ajuntament i al final se’l ha negat la gestió i l’entrada al recinte amb presència policial.

Calen gestos, gestos creïbles per part de les administracions públiques, si es vol reconduir la situació. Cal retirar els desplegaments policials massius que generen tensions als barris. Cal mirar de reobrir la interlocució amb el col·lectiu de Can Vies. Cal que la Plataforma d’Entitas de l’Harmonia gestioni el Casal de Barri de Sant Andreu.

Avui més que mai #CiutatComuna

harmonia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: