Vés al contingut

[Dossier] El suport emocional a les persones afectades per la crisi

La crisi econòmica ha fet milions de víctimes, persones que pateixen atur, pobresa o degradació de les seves condicions de vida; persones que han perdut la seva identitat com a treballadors i com a ciutadans de ple dret.

Caritas Espanya informa que el 30% de la població infantil està en situació de pobresa (la major de la UE, després de Rumania); que hi ha 12 milions d’afectats per processos d’exclusió social; que l’atur juvenil està afectant el 55%, mentre la desprotecció social augmenta, i que les desigualtats entre els detentors de la riquesa i la població general augmenta exponencialment.

En aquest marc van fer una formació des del Pla Comunitari de Roquetes. La va impartir el Dr. Lluís Isern i vam treballar amb un dossier sobre Salut Emocional molt interessant i carregat d’eines que pots llegir clicant en aquest enllaç.

I aporta coseEl suport emocional a les persones afectades per la crisis tan interessant com que l’Estudi DASMAP, 20071 impulsat pel Pla Director de SM, va mostrar que el 26% de la població atesa a l’Atenció Primària de Salut (APS) que no patia cap TM, era tractada amb psicofarmacs, es a dir, com si en patissin. La seva hipòtesi es que aquest 26 % de població catalana devia passar per dols, crisis vitals, etc.; i que buscava (i trobava) en substàncies (mes que en l’elaboració de les seves contrarietats) l’àlibi al seu patiment. Aquest sobre-tractament dels usuaris d’APS és també advertit pels professionals d’aquest nivell assistencial quan estimen que el 39% dels pacients tractats amb psicofàrmacs podrien resoldre els seus problemes sense fer ús d’aquests medicaments. Per contra, les campanyes orientades a la detecció de malalties, com entre nosaltres la “ruta de la depressió” no es fan ressò d’aquesta evidència, i contribueixen així a aquest fenomen “modern” que es la medicalització. La por s’ha convertit en un “trastorn” i la inseguretat i la culpa, en “depressió”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: