Vés al contingut

Proposta educativa per treballar els desnonaments i altres efectes de la crisi amb infants de 10 i 11 anys

29 de novembre de 2013. Barri de Ciutat Meridiana al districte barceloní de 9Barris. 50 nens i nenes de 5è i 6è de primària al gimnàs del CEIP Mestre Morera, preparats per escoltar les explicacions de dos investigadors de la UAB (Ernest Morales i Ismael Blanco) sobre un estudi que parla del seu barri (i d’altres barris similars), de com s’ha vist afectat per la crisi, i de com la gent s’organitza per generar respostes a aquesta situació.

ceip-morera-igop
Alumnes del Mestre Morera a Ciutat Meridiana

Comencen l’activitat amb una història. La història d’una selva que pateix una gran sequera, davant la qual el lleó decideix construir un dic de contenció per assegurar-se la disponibilitat d’aigua, impedint-ne l’accés a la resta d’animals. El petit colibrí emprèn el camí cap a la presa d’aigua i amb el seu petit bec transporta la poca aigua que pot cap a la resta d’animals. Agraïts, però preocupats per la integritat física del colibrí, els animals l’animen a deixar-ho estar. L’esclat d’un incendi, però, els obliga a tots a actuar. Junts, fan caure el dic del lleó, aconseguint que l’aigua arribi un altre cop a tothom.

La història ens parla de la crisi (la sequera), de com els més poderosos (els lleons) aprofiten l’avinentesa per fer-se amb el control dels béns comuns (l’aigua), i de com la resistència i la transformació d’aquesta realitat només es pot produir a través de l’acció valenta de les persones (com el colibrí) i, sobretot, a través de l’acció col•lectiva (entre tots els animals).

Quadern_educatiu_desnonament_i_crisi
Quadern pedagògic per continuar la feina a casa

A part del treball a lcasse i de recerca que els alumnes van fer pel barri (entrevistes, etc..), també van portar-se a casa un Quaden pel debat familiar, es a dir, per a que els nens debatessin junt amb les seves families sobre els impactes de la crisi, etc…

Les respostes i el que va succeir que va ser increïble ho pots llegir al blog Barri i Crisi.

desnonaments i infància

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: