Vés al contingut

L’actual importància de l’Animació Sociocultural

El passat divendres 15 d’abril l’alumnat de l’Ins Ribot i Serra de Sabadell organitzava la Jornada 2016 d’Animació Sociocultural i Turística on participaven tots els instituts de Catalunya. En aquest marc es va organitzar una taula rodona amb la presència de Pilar Figueres, David de la Fuente, Joan Morros, José Lluís González, Alba Jiménez i Antonio Alcántara.

Aquí podeu veure en tuits que és el que es va dir i fer.

jornada_Animació_Sociocultural

I a continuació deixo les meves respostes a les preguntes que ens van plantejar.

  1. Dignificar el perfil de l’Animador Sociocultural i Turístic
  2. La importància de l’Animació Sociocultural (ASC) en l’actualitat
  3. Crear i fer xarxa?

1.Dignificar el perfil de l’Animador Sociocultural i Turístic

La primera idea que em ve al cap és el tema de les categories laborals. Encara avui ens trobem que a l’educador se’l contracta com a animador i a l’animador com a com a monitor. Això és un tema de precarietat que s’ha de canviar.

La segona és que ara també hi ha “turística”. Aquí  hem de pensar en aplicar al turisme tota la filosofia de l’ASC i parlar de sostenibilitat i valors. Molt professorat i alumnat estan trobant maneres molt innovadores.

La tercera és donar a conèixer el que fem i explicar-ho amb orgull. Escriure les nostres experiències, reflexions i poden fer articles, llibres, audiovisuals, o blogs,…

I es que penso en Juan Pedro Hernández Moltó, expresident de Caja Castilla La Mancha (CCM) intervinguda el 29 de març de 2009, ha negat que hi hagués falsejat els comptes de 2008 , que es van presentar davant el Banc d’Espanya amb un benefici de 29 milions i després de la intervenció, el supervisor les va situar en 1.066.000 de pèrdues. Moltó ha dit no ser un càrrec executiu i va definir la seva tasca “com la d’animador sociocultural”.

2. La importància de l’Animació Sociocultural (ASC) en l’actualitat

L’ASC ha de servir per a que les persones analitzin la seva realitat i facin per canviar-la de forma col·lectiva des de valors com la cooperació, el suport mutu o la solidaritat. Amb aquesta definició i depenent de la realitat de cada lloc i cada comunitat es poden plantejar canviar les estructures d’estat, les polítiques o afavorir la cohesió social i els objectius d’àmbit cultural.

Actualment la sociocultura continua tenint una força cabdal i torna a reivindicar el seu paper per provocar un nou canvi social. Antonio Moreno, educador andalús escrivia un article, al blog Participasión, que es titulava “Imprescindible para otro mundo posible (de la indignación juvenil al aprendizaje de la participación)” en el que plantejava que les formes d’organització assembleàries, que sortien amb força amb el 15-M eren germanes de l’ASC.

Imprescindible para otro mundo posible – de la indignación juvenil al aprendizaje de la participación-.

L’Estat no garanteix els drets bàsics de les persones, el capitalisme neoliberal es centra en el màxim benefici econòmic per damunt de les persones. Que ens queda? Les comunitat que s’organitzen per al bé comú. Aquí a Barcelona hi ha projectes com els de Can Batlló, Can Vies, Ateneu Flor de Maig…. que estan posant sobre la taula elements trencadors a partir de models de gestió comunitària. Una comunitat s’organitza, com explicava al principi en la definició d’ASC, amb voluntat transformadora i de servei públic. De cop i volta la finalitat de l’ASC torna aparèixer amb molta força.

3. Crear i fer xarxa?

Per un costat penso que hem de fer xarxa amb altes agents. Arquitectes, metges, advocats, moviments socials,… penso que els espai híbrids, on es dóna la barreja es on sortim de la zona de confort i provoquem coses noves, diferents, màgiques,…

Per altra part hem de ser autocrítics. No tenim xarxa interna. Les xarxes professionals no han acabat d’agafar forma. La CASC_CAT que ha volgut aglutinar al voltant de diferents perfils de l’ASC tampoc acaba de agafar un camí potent en aquest sentit. Els motius? No sé si es un tema de dedicació de temps, de prioritzar la feina, davant de la professió,… sigui com sigui és un element necessari que ens porta de nou a la pregunta inicial. Hem de fer xarxa per dignificar el perfil de l’Animació Sociocultural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: