Vés al contingut

Polítiques públiques, grans empreses i precarietat juvenil

L’altra dia ens avisava en Filiberto, el president de la AVV de Ciutat Meridiana d’un acte que portava per títol II mostra d’inserció i ocupació de la zona nord. La sorpresa i la indignació era veure que convidaven als joves del barri compaginar feina i estudis entregant el CV a l’empresa MCDonalds. Havien de confirmar assistència amb un mail al Punt d’Informació Juvenil de Nou Barris. L’acte el signava Barcelona Activa.

precarietat-juvenil-3
McDonalds a Ciutat Meridiana

En Davi Bou, periodista de la Directa, va assitir a l’acte i explicava com la multinacional utilitzava l’equipament públic per a la selecció de personal, tot i que l’ajuntament declarava que no es feia aquesta utilització.

En Rubèn Toro, dinamitzador juvenil de la perifèria barcelonina explicava en un article que convidar als joves d’aquests barris a compaginar estudis i feina és un impossible que denota una manca molt gran de coneixement del territori. En uns barris on l’atur juvenil sobrepassa amb escreix les taxes de la mitjana europea, calen moltes més oportunitats de formacions que s’adaptin a la realitat d’aquests joves i de les seves famílies. Per a en Toro “enfocar-los professionalment a una empresa amb innumerables denúncies sindicals de maltractament, no respectant els drets laborals de les seves treballadores, em fa dubtar de com o que s’explicarà als assistents a aquesta mostra”.

Enfocar-los professionalment a una empresa amb innumerables denúncies sindicals de maltractament em fa dubtar de com o que s’explicarà als assistents a aquesta mostra

Segurament és una iniciativa que neix amb la pretensió de poder incorporar a joves al món laboral i a més amb bona intenció. Rubèn, el dinamitzador juvenil plateja que “com a treballadores juvenils, hem de posar el dit a la nafra quan un tema no s’ajusta a allò que estem treballant al territori”. I planteja una sèrie de qüestions.

És aquest el model que volem oferir als nostres joves?

  • Es farà una campanya idèntica a Sarrià o a Sant Gervasi?
  • Hi haurà algun interès a l’administració perquè aquesta empresa sigui la que fa el recull deü CV’S?
  • Es faran xerrades parlant de cooperativisme?

I en gratar una mica i preguntar a altres companys trobàvem que un acte semblant s’havia realitzat a l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma i que el Consell Comarcal de Barcelonès des del projecte Barcelonès Jove era un dels seus impulsors. És habitual trobar a la seva web o xarxes socials ofertes de feina d’aquest tipus d’empreses (Cambrera d’hotels, Mercadona, Gran Via 2,…).

Model alternatiu i d’èxit a Ciutat Meridiana

Al mateix bari existeixen altres models d’inserció laboral amb joves que estan funcionant. A Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona hi ha moltes persones que saben fer moltes tasques relacionades amb diferents professions. També hi ha molts joves amb ganes de formar-se i aprendre un ofici.

Així ho plantegen des de la Plataforma d’Educació Social Cruïlla des d’on van visualitzar aquests problemes de falta de formació dels joves i van veure que molta gent veïna a professionals estaven a l’atur. Llavors un grup d’educadors van decidir crear una associació que ara és una Fundació per fer tot tipus de serveis i oferir aquestes oportunitats laborals. Des del gener del 2012 la PES Cruïlla va impulsar la creació de l’Associació Xiula amb la finalitat de donar un servei d’inserció/reinserció sociolaboral per persones amb dificultat d’inserció. L’objectiu és poder incorporar-se al món laboral, i quedar a no tanta distància de les condicions de qualsevol altra persona de la resta de la població activa.

Joves del projecte sociolaboral de Ciutat Meridiana

Els criteris són molt senzills:

  1. Que els joves tinguin experiències professionals i que els professionals a l’atur el barri puguin treballar acompanyant als joves.
  2. Que els sous de tots els treballadors i les treballadores siguin dignes. Com a fundació això ho certifiquem.
  3. Donar un servei de qualitat als clients.

I apareix el concepte de dignitat enfront del d’explotació laboral.

L’ajuntament d’Hospitalet la nova ETT del Centre Comercial Gran Via 2

Els i les joves del col·lectiu Akelharre Jove denunciaven en un comunicat el darrer programa de “Tardor JOVE”, promogut per l’Oficina Jove d’Emancipació de l’Ajuntament de L’Hospitalet. Deien no entendre aquesta programació, en la que només s’ofereixen dos tallers lúdics i s’enfoca el futur laboral orientat a sortir del país o a acceptar i a ser ensinistrades per a la precarietat. Ens sembla una absoluta barbaritat i una vergonya la campanya Treballar a l’hivern.”

els treballadors públics han de satisfer les necessitats de la seva gent, i en cap cas obeir els interessos del capital privat.

Aquesta associació de joves pensen que és poc afortunada la decisió de cedir espais públics a grans empreses perquè aquestes en treguin un redit lucratiu en forma de selecció de personal. I afirmen que no estan d’acord en “destinar recursos públics per a ensenyar als joves a competir i a ser dòcils als sistemes de selecció de personal, que han rebut múltiples crítiques des de tots els sectors del sindicalisme“.

Aquestes entitats planteja que els equipaments i els treballadors públics han de satisfer les necessitats de la seva gent, i en cap cas obeir els interessos del capital privat. I fan una crida a l’acció. Criden a tot el jovent hospitalenc que s’empoderi i rebutgi i ho faci saber a la mateixa Oficina Jove d’Emancipació, mitjançant un correu electrònic, retornant les programacions, presencialment o telefònicament.

El programa denunciats per joves de l’Hospitalet

Un nou binomi per construir economia social

La relació entre administració i empresa privada ens porta cap al benefici d’uns poc en detriment d’una majoria. En cas els joves Així ho hem vist tots aquests anys.

Des de fa molt de temps apareixien damunt de la taula propostes que volen és generar un nou binomi de relació. Una relació entre administració i entorn social i comunitària. Aquesta fórmula ha de permetre construir propostes des de la dignitat i la transparència afavorint els territoris i les persones deixant de banda la usura.

A Nou Barris és possible i concretament a Ciutat Meridiana ja està passant –en aquest article hem donat un exemple-. A part aquest cap de setmana es fa la Fira d’economia social i solidària a la Fabra i Coats. Un bon moment per veure moltes més experiències en aquesta línia.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: