Vés al contingut

L’edifici del Borsí: caramel pels especuladors o equipament veïnal a Ciutat Vella?

recuperem-el-borsi-1Com pot ser que un preciós edifici tant emblemàtic com el Borsí (antiga seu de l’Escola Llotja al c/Avinyó) romangui tancat i deteriorant-se gairebé 10 anys? Per què l’administració no es fa càrrec del patrimoni de la nostra ciutat?

L’edifici del Borsí del carrer Avinyó forma part del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Aquest edifici no només representa un valor patrimonial sinó simbòlic per la seva vinculació amb les arts i el barri.  Al llarg de diverses dècades va ser seu de l’Escola de BBAA i de l’escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. El 2009, a causa de la manca de manteniment de l’edifici per part de l’Administració, la Llotja va ser desallotjada i traslladada. Des d’aleshores no s’hi ha fet cap intervenció i l’edifici roman tancat, en desús i deteriorant-se.

Els veïns i veïnes de Ciutat Vella volen:

  • La recuperació i rehabilitació de l’edifici del Borsí.
  • La utilització del Borsí com espai per a ús ciutadà i veïnal.
  • Creació d’espais i projectes polivalents per a experimentació, creació i difusió de les arts, enteses d’una manera global i inclusiva, que garanteixin l’accés als drets a l’aprenentatge i relació culturals pels veïns i veïnes del barri.
  • Un projecte de gestió pública amb participació ciutadana que garanteixi el caràcter social dels projectes.
  • La creació, dins de l’edifici, d’un casal de joves plenament autogestionat pels joves i per als joves.

La plataforma veïnal El Borsí pel barri diu al seu blog que són conscients que aquest edifici és un caramel per a inversors i especuladors, però també un potencial per a les persones que vivim al barri. El Borsí, situat al bell mig del Barri Gòtic de Barcelona, pot esdevenir un espai d’encontre, creació, espai cultural i relacional que doni resposta a les necessitats d’un barri que, si no cuidem i estimem, ràpidament passarà a convertir-se en la seva pròpia caricatura: un barri museïtzat, de cartró pedra, Parc Temàtic.

I el Borsí és una oportunitat per començar a revertir la situació. Per crear un lloc d’encontre perquè els veïns i veïnes, dels més petits als més grans, puguem tornar a empoderar-nos de la nostra quotidianitat, a través de  construïr, crear, buscar altres maneres de fer, des del coneixement, la cultura, l’encontre i el fer vida en comú. Els veïns/es de ciutat vella reivindiquem el dret a aprendre creant, experimentant, construïnt, compartint o simplement trobant-nos. Us animem a totxs a donar suport i/o ser part directa d’aquesta reivindicació, per crear un projecte per un edifici que ens pertany i està completament deixat de banda. Perquè no permetrem que es deixi malmetre més, per acabar venent-lo al millor postor.

Pots adherir-te i signar el seu manifest aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: