Vés al contingut

“No oblidem (1939). Sobre el refugi i la nostra història” #ObrimFronteres

Instal·lació fotogràfica: “No oblidem (1939). Sobre el refugi i la nostra història” De divendres 16 de desembre de 2016 a divendres 27 de gener del 2017. Seu del CEESC a Barcelona. Aragó 141-143, 4art planta

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’any 1939 milers de persones de tot l’Estat espanyol  fugien d’una guerra civil cruenta que havia acabat amb la victòria del bàndol feixista. La travessa dels Pirineus a través dels passos fronterers, no sempre oberts, de Latour de Carol, Bourg Madame, Prats de Mollo, Le Perthus, i Cerbère era un camí fred i dur que molts no finalitzaven i aquells que podien, es veien abocats als camps de concentració del sud de França com ara els d’Argelés o Saint-Cyprien.

465.000 persones van fer un exili massiu protagonitzat per dones, ancians, nens, soldats i discapacitats. La fugida massiva va comportar un seguit d’elements punyents com per exemple el continu bombardeig de la població en retirada, les inclemències del temps agusat per un fred hivern i l’abandonament dels objectes personals pel camí. Conjuntament amb la fam, la separació de les famílies per les autoritats franceses després del creuament de la frontera, així com un futur incert, van ser els elements que van impregnar una experiència de l’exili marcant un abans i un després per a molts d’ells i, en definitiva, donant lloc al que seria una memòria col·lectiva que no oblidem.

Setmana d’accions educatives pel dret a migrar #ObrimFronteres.

L’exposició forma part de la setmana d’accions educatives pel dret a migrar, que és desenvolupa del 10 al 18 de desembre i està promoguda per la Xarxa educativa en suport a les persones refugiades. Aquesta setmana té per objectiu crear un espai de col·laboració i ajuda mútua per incorporar el tema de Refugi i Asil en qualsevol espai educatiu. Per tant, més enllà de desembre seguirem treballant a enfortir el treball conjunt.

La instal·lació reprodueix les fotografies del muntatge visual que van fer la Comissió de Festes “Ni Sant Pere ni Màrtir” durant la festa major de Gràcia de l’any 2016.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: