Vés al contingut

L’educació és acció política

“I tu, per què eduques?” Aquest és el títol de l’edició d’enguany de l’Escola d’Esplac, que tindrà lloc el 24 i 25 de febrer a Barcelona i que se centrarà en la relació entre l’educació i la política.

En els diversos espais de la trobada, es parlarà de valor polític de l’educació: del paper que la comunitat educativa juga en la cohesió social d’un territori i en la construcció d’un sistema socioeconòmic. També es parlarà de l’ús del poder en les relacions educatives, de la coherència amb l’ideari dels centres, de la laïcitat en l’educació i de les formes d’organització educativa.

Per a més informació i inscripcions clica aquí.

L’associacionisme educatiu esdevé un espai d’acció política que es desmarca de la política institucional donat que aquesta no és la única manera de fer-ne. A través d’aquests generem espais on donem eines a les persones perquè siguin elles les que transformin la societat. Promovem la consciència crítica personal necessària per motivar canvis, actuant a nivell local i sempre amb una mirada global.
Paulo Freire, un dels nostres referents pedagògics, va escriure: “l’educació no és neutra i cal un compromís clar amb els valors polítics i socials que l’orienten”. Compartim aquesta tesi, i entenem que tota acció educativa és fer política perquè:

  • La tasca educativa mai serà neutral i sempre tindrà una voluntat transformadora que ens acostarà a la visió que compartim en els nostres idearis.
  • L’educació és acció; és l’acció d’educar, fent aterrar la ideologia a la nostra pràctica.
  • Com a agents educatius, compartim una manera d’entendre el món i la societat. Fem política traslladant a l’acció aquests posicionaments a través de l’educació d’infants i joves i de la participació activa als nostres barris, pobles i ciutats.

L’Escola d’Esplac és un espai de formació anual on hi participen les monitores d’Esplais Catalans, però també obert a sòcies col·laboradores i persones externes vinculades al món de l’associacionisme educatiu. Durant un cap de setmana, fem debats i compartim experiències sobre algun tema relacionat amb la pràctica educativa dels esplais (escollit prèviament pels mateixos esplais) i hi convidem persones de referència per a què ens ofereixin la seva visió i coneixements.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: