Vés al contingut

Parrhesia, un espectacle autocensurat al Mercat de les Flors

Els dies 15 i 16 de desembre s’estrena Parrhesia. Espectacle autocensurat al Mercat de les Flors, on també s’exposarà una mostra dels relats i dels materials de l’arxiu virtual del Teatre l’Arnau Itinerant.

Es tracta d’un espectacle comunitari coordinat per la cooperativa Art & Coop en el marc del Teatre Arnau Itinerant i té com a protagonistes les veïnes i veïns del Raval, Poblesec i Sant Antoni: un total 40 persones implicades en tot el procés creatiu i la producció. 

“Dir-ho tot”. “Parlar lliurement”. Això era el que significava literalment el terme Parrhesia a l’Antiga Grècia. Partint d’aquest concepte, neix el segon espectacle de l’Arnau Itinerant 2018: l’obra de teatre Parrhesia. Espectacle autocensurat. La proposta vol explorar el concepte de la llibertat d’expressió i fer un recorregut per la història de la censura, al mateix temps que reivindica les memòries del teatre Arnau i del Paral.lel.

El fruit de la construcció col.lectiva

Durant els set mesos de gestació de l’espectacle, s’ha treballat en diverses fases: la primera va ser una fase d’exploració en què els veïns i veïnes participants van recollir relats i records sobre el Paral.lel i sobre la censura, amb l’acompanyament de professionals de les arts escèniques. A la segona fase, aquest material es va utilitzar per a la construcció de la dramatúrgia, de la qual se’n fa càrrec Joel Álvarez, membre d’Art & Coop. La tercera fase és la dels assajos, la construcció de l’escenografia i la confecció del vestuari, per tal de tenir-ho tot a punt per a l’estrena. D’aquesta manera, l’obra fusiona la creació comunitària veïnal amb la producció artística professional per obtenir, com a resultat, una producció col.lectiva de qualitat.

Aquest espectacle neix amb la voluntat de fomentar la convivència en la diversitat, connectar els tres barris que uneix l’Arnau i apostar per la democràcia cultural, ja que la comunitat ocupa l’escenari com a creadora d’un relat, superant el rol d’espectadora al qual se sol veure relegada. I, a més, el veïnat ha pogut tenir accés a processos creatius i formació gratuïta en arts escèniques.

Les memòries de l’Arnau

En paral.lel i en diàleg amb l’espectacle, els mateixos 15 i 16 de desembre el Mercat de les Flors acollirà al seu vestíbul l’exposició Xarlatanes, transmissions i memòries al voltant del Paral·lel. La mostra forma part del projecte ‘Relats de l’Arnau, una xarxa de memòries d’un teatre de barraca’, coordinat per la cooperativa Laberint Cultura i que ha servit per recollir testimonis orals, escrits, així com objectes aportats pel veïnat dels barris del Raval, Poblesec i Sant Antoni. Una xarxa de memòries plural que s’ha anat teixint a partir de tallers, rutes, col·loquis i entrevistes al llarg d’aquests mesos.

Tres projectes, una comunitat

L’arxiu virtual de memòries i l’espectacle comunitari Parrhesia són dos dels projectes del Teatre Arnau Itinerant 2018. Aquesta iniciativa neix per donar resposta a la necessitat d’habitar el teatre Arnau abans que existeixi, mentre té lloc la rehabilitació de l’espai. Una de les particularitats d’aquest teatre nòmada és que es construeix des de la comunitat i des de la pluralitat, de manera col·lectiva per les veïnes i veïns dels barris.

En la seva aposta per l’art i la cultura de la transformació, l’assemblea del teatre Arnau ja ha començat a deliberar l’essència dels projectes que es duran a terme el 2019.

#teatreArnauItinerant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: