Vés al contingut

Sinergies de resistència contra la globalització econòmica

Per entendre el sentit d’aquest treball de final de Grau és millor que llegiu les paraules que ens diu Mònica Mateos, la seva autora:

L‘Educació Social té un paper molt important davant la crisi econòmica, política i social, que estem vivim, tenim l’obligació de fer un replantejament que ens permeti construir un posicionament ètic i polític capaç de transformar les relacions econòmiques, socials i polítiques, generant accions que resisteixin el model neoliberal. Ens cal creure que existeix una alternativa al sistema capitalista, que pot existir una era postcapitalista i nosaltres com a educadores i educadors socials tenim la corresponsabilitat a través de les nostres accions de què alguna cosa pugui canviar, ja que som part del sistema i el sostenim, participem del seu funcionament i, per tant, la nostra tasca com a professionals és la d’apoderar a les persones mostrant altres formes de gestionar la societat i l’economia, l’educació és i ha de ser la primera eina per a un verdader canvi social.

Així i tot, demostrar que el sistema capitalista és un sistema injust i generador d’exclusions i de desigualtats, no és una tasca fàcil, ja que la paraula justícia és un terme controvertit amb una càrrega teòrica i històrica que depèn de diferents discursos i pràctiques, l’ideal de justícia és diferent en cada context i/o ideologia en la qual s’adscrigui. En qualsevol cas, el que em proposo abordar en el TFG és demostrar que el sistema capitalista no pot donar lloc a una societat justa i l’Educació Social com a professió “transformadora” no pot ser aliena a aquesta creixent vulnerabilitat i precarietat que amaga el sistema capitalista. Com a educadores i educadors socials hem d’exercir un paper crucial en la generació d’accions socioeducatives que vagin des de la denúncia i transformació del sistema capitalista al reconeixement de la ciutadania.

Tenint en compte la hipòtesi de partida, el treball planteja quatre objectius principals:

  1. Fer una anàlisi dels diferents malestars i injustícies del sistema econòmic capitalista.
  2. Determinar i aclarir el concepte d’Economia Social i Solidària.
  3. Conèixer algunes alternatives econòmiques al capitalisme relacionades amb l’Educació Social.
  4. Reflexionar sobre el paper i el lloc que pot i ha de tenir l’Educació Social per superar el capitalisme i transformar el mercat.

 El pots descarregar en PDF clicant aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: