Vés al contingut

[Documental] El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú

Documental que explica un moment concret de la lluita veïnal per a la seva dignificació. La dinamització comunitària i la corresponsabilitat entre veïnat, i administracions ha donat resposta a algun dels reptes que es plantegen en l’audiovisual.

El documental ‘El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú’ està produït per les entitats La Perifèrica, Òmnium Cultural i l’AV Can Sant Joan, És un curtmetratge, de 15 minuts on es mostra el procés de recuperació d’aquest canal mil·lenari com a patrimoni natural i cultural a través de les veus dels veïns de Can Sant Joan i Vallbona.

La iniciativa forma part del projecte ‘Revoltes’, d’Òmnium Cultural, i va néixer el 2020 com una resposta a la impossibilitat de fer itineraris guiats pel Rec Comtal a causa de les restriccions de mobilitat per la covid-19. Mitjançant els testimonis de figures del barri, el vídeo fa un repàs històric dels diferents usos que ha tingut l’espai per part de la comunitat i el seu paper com a nexe entre Can Sant Joan i Vallbona.

El curtmetratge també narra la lluita dels veïns per reclamar a les administracions la dignificació del Rec, un espai que va estar molts anys abandonat, amb poca neteja i manca d’il·luminació. Arran de les reivindicacions veïnals, els ajuntaments de Montcada i Barcelona, amb el suport del Consorci del Besòs, van coordinar les obres de rehabilitació de l’espai, que van començar el 2015. Les inversions han permès convertir el Rec i el seu entorn en un punt de trobada agradable i cuidat, dinamitzat per projectes comunitaris com ‘El Rec es mou’.

“El Rec Comtal és un espai de cohesió social amb activitats inclusives on tothom pot tenir el seu lloc i permet interaccions entre la gent del mateix barri”, va explicar Carmen Fructuoso, membre de La Perifèrica. El curtmetratge també introdueix la denúncia dels residents limítrofs, que alerten sobre episodis d’incivisme al tram entre Montcada i Barcelona.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: