Vés al contingut

La inclusió social és un dret. No és negociable.

Aquest ha estat un dels missatges que més han repetit les dues psicòlogues de l’Associació Adimir del municipi de Montcada i Reixac que han fet la formació sobre Diversitat Funcional als educadors que formen part del projecte IntegrARTE. Un projecte que pretén treballar la inclusió social amb persones amb espectre autista a  través de l’art i del lleure.

La inclusió social , igual que altres drets com per exemple el de l’habitatge, és un dret fonamental de la persona.

integrARTE ADIMIR (8)
Carme Fernández i Ana Tollesón en un moment de la formació

Ens han plantejat aquest paradigma en relació a la vida independent com un model des del qual la persona amb diversitat funcional exerceix la seva plena capacitat d’elecció com a ésser humà en plenitud de condicions, amb llibertat, de manera individual, controlant tots i cada un dels aspectes de la seva vida per accedir al mateix rang d’igualtat de drets i deures que els seus conciutadans.

En el treball amb la Diversitat Funcional ens hem de centrar en la funció i trobar un munt de possibilitats per a que succeeixi. Per exemple amb la funció comunicar podem trobar un munt de formes i possibilitats . Parlant, dibuixant, pictogrames, sons, moviments,… L’importat és la funció.

Avui en dia ens trobem uns societat construïda amb patrons rígids, no pensada per generar inclusió. Així ens trobem que moltes de les accions que es fan són adaptacions, son “parxes” per treballar amb la persona amb Diversitat Fucional. No es pensen des de l’inici amb un marc inclusiu.

Així que és la societat on hem de crear el marc inclusiu. La discapacitat no està en la persona, està situada en el mar rígid social que no és capaç de ser inclusiu. És a dir, la inclusió implica a tots i totes, no només amb les persones amb Diversitat Funcional.

Aquest esquema explica molt bé el diferents paradigmes: exclusió, segregació, integració i inclusió

Paradigmes Inclusió
Diferents paradigmes: exclusió, segregació, integració i inclusió

Categories

Educació Social

Etiquetes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: